Branka Bezić Filipović - Jedan za Sve, Svi za Jednoga

Povodom 130 godina Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Split

 

DRUŠTVO U HRVATSKOJ DRŽAVI

 

     Početkom Domovinskog rata članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Split postali su rezervisti Narodne obrane i stalno su bili na raspolaganju. Gasili su požar na uzvisini Bambina glavica kada su s razarača Split pucali na plažu Kašjuni.

     U isto vrijeme proslavilo se 110 godina Društva pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Saborski zastupnik dr. Nedjeljko Mihanović  donio je povelju u ime predsjednika Tuđmana. Proslava je održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu gdje je održana i svečana sjednica.

 

Descripción: Opis: 7z567.jpg

S proslave u kazalištu. Slijeva predsjednik Jerko Laura prima povelju od saborskog zastupnika Nedjeljka Mihanovića te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Felicijo Parčina

 

Descripción: Opis: SWScan01173.bmp

Vatrogasci pred splitskim gradonačelnikom Nikolom Grabićem

Descripción: Opis: IMG_0011.jpg

110 godina društva 1993. godine

 

     Od 1990. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Split započelo je aktivno i vrlo uspješno sudjelovati na vatrogasnim natjecanjima u gradu i županiji.  Odlazilo se na natjecanja i u Varaždin, Desno Trebarjevo, Novi Marof i Jastrebarsko. Sjećajući se tih dana predsjednik Dalibor Radnić je ispričao:

     Devedesetih godina Društvo je doživjelo uzlet i u operativnom i u natjecateljskom smislu. S druge strane vodili smo stalnu borbu s gradom koji nije poštivao zakonske odredbe o financiranju DVD-a, a isto tako  ni Plan procjene ugroženosti od požara. Uz to nam je stalno pokušavao oduzeti imovinu.

     Operativna spremnost se pojačala kada je Društvo 1993. godine dobilo cisternu TAM od Ministarstva unutarnjih poslova. Još jednu su dobili šest godina kasnije.

     Kasnih devedesetih godina u Društvu su se pojavile i djevojke koje su se u manjem broju održale do danas. I one sudjeluju u gašenju požara a Tanja Crljen čak vozi kamion.

Descripción: Opis: procesija 90.jpg

Mladi gasitelji s kolegicama na procesiji svetog Duje

 

Descripción: Opis: IMG_0012.jpg

Na Marjanu, slijeva: Božo Crljen u rukama drži Andreu Radnić, Ivan Strigo, Damir Novković, Dalibor Radnić s kćeri Angelom, Tonći Šegvić, Ognjen Duilo i Zdravko Radnić

 

Descripción: Opis: SWScan01174.bmp

Mladost DVD-a devedesetih godina. U prvom redu slijeva: Veljko Martinović, Rudi Laura, Ivo Pavela, Ivan Olujić, Dario Živković. Straga: Robert Jakaša, Dražen Čulić, Ante Giljušić, Mladen Milošević, Mario Jukić, Dalibor Radnić, Angel Radnić, Karlo Čapeta, Melis Marinović, Ivan Mašković. Na kraju: Mihovil Lušić, Siniša Didić, Hrvoje Živaljić, Ivan Strigo, Zoran Šobota i Nikša ?

     U Splitu se započelo održavati vatrogasno natjecanje pod nazivom Memorijal Karaman – Bezić. Prvi memorijal održan je 23. i 24. svibnja 1997. godine. Prije memorijala sazvana je konferencija za tisak na kojoj su govorili Nikola Horvat, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Split i Organizacijskog odbora memorijala, Tomislav Vuko, načelnik Odjela vatrogastva Policijske uprave splitsko – dalmatinske, i Felicijo Parčina, tajnik Vatrogasne zajednice grada Splita i voditelj natjecanja.

     Memorijal je započeo na rivi kada je kod Lučke kapetanije održana vatrogasna vježba uz promenadni nastup orkestra Hrvatske ratne mornarice. Vježbu je održalo šezdeset gasitelja koristeći deset vatrogasnih vozila, sve članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava Splita, Žrnovnice i Vranjica. Vrlo atraktivnu vježbu spašavanja na visini od dvadesetak metara na zgradi Lučke kapetanije promatralo je s rive mnoštvo građana. Iza toga je izvedena simulacija gašenja zapaljenog broda u splitskoj luci, a pridružio im se i novonabavljeni kanader CL 415.

     U palači Milesi otvorena je izložba Povijest DVD-a Split autora Gorana Borčića, tadašnjeg kustosa Muzeja grada Splita. Dr. Duško Kečkemet održao je predavanje o povijesti vatrogastva u Splitu.

     Idućeg dana, u subotu, počela su se održavati natjecanja vatrogasaca na stadionu NK Split. Sudjelovalo je skoro tristo natjecatelja, odnosno dvadeset tri muške i sedam ženskih ekipa. Posebni gosti bili su Torben Bodi i Kurt Boisen, predstavnici Vatrogasne organizacije grada Kopenhagena.

 

Descripción: Opis: SWScan01181.bmp

Petra Filipović, pra-praunuka Ante Bezića na memorijalu kao gledateljica

     Sva tri pehara, od čega dva u trajno i jedan u prijelazno vlasništvo, osvojili su članovi i članice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Desno Trebarjevo kraj Siska. Rezultati natjecanja proglašeni su na večeri u Domu Hrvatske mornarice u Lori.

Descripción: Opis: DSCN2938.JPG

Zlatna medalja s I. memorijala Karaman – Bezić

 

     Nakon vrlo uspješnog I. memorijala odlučilo se da memorijali postanu tradicionalni. Međutim održana su još samo tri memorijala. Četvrti i posljednji Memorijal Karaman – Bezić održan je 2001. godine pod pokroviteljstvom Stipe Mesića, predsjednika Republike Hrvatske. Tom je prilikom prvog dana memorijala održan u hotelu Marjan okrugli stol o šumskim požarima, kao i izložba vatrogasne tehnike na splitskoj Rivi.  

     Idućeg jutra položeni su vijenci na grobove Karamana i Bezića te na središnji križ na Lovrincu.

Descripción: Opis: IMG_0014.jpg

Descripción: Opis: IMG_0013.jpg

Natjecatelji DVD-a Split. Slijeva u gornjem redu: Ante Sule, Ivan Strigo, Ivan Perković, Božo Crljen, Goran Tomas. Donji red: Mladen Milošević, Tonći Šegvić, Ognjen Duilo, Mario Jukić

 

     Na stadionu NK Split započelo je natjecanje vatrogasnom štrcaljkom, a potom su se natjecatelji postrojili radi dolaska predsjednika države Stipe Mesića koji je trebao otvoriti memorijal i štafetnu utrku.

 

Descripción: Opis: mesić.jpg

Postrojeni vatrogasci pred predsjednikom Republike Hrvatske Stipom Mesićem (desno) i zapovjednikom Božom Crljenom

Descripción: Opis: mesić 1.jpg

Predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić s predsjednikom DVD-a Split Daliborom Radnićem

 

Descripción: Opis: IMG_0002.jpg

Slijeva predsjednik DVD-a Split Dalibor Radnić, predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić, predsjednik VZŽSD Dražen Glavina, zapovjednik VZŽSD Ante Sanader i Teodor Fricki iz HVZ

Descripción: Opis: jdij7.jpg

Članovi društva s predsjednikom Stipom Mesićem, zdesna Božo Crljen, Dalibor Radnić, Željko Čubrilo, Damir Novković i Rudi Laura

 

     Memorijali Karaman – Bezić zasada su se ugasili nakon četvrtog održanog memorijala. Nisu prestali jer nije bilo volje ili zato što nisu opravdali svoje postojanje, dapače, bili su uspješni. Ugasili su se jer je izostala novčana potpora Vatrogasne zajednice. Život je išao dalje.

 

Descripción: Opis: dežurstvo.jpg

Vatrogasac Marko Bilić na dežurstvu

Descripción: Opis: SWScan01180.bmp

Djeca vježbaju u dvorištu DVD-a

 

Descripción: Opis: IMG_0018.jpg

I barba Jere se zna poigrati

Descripción: Opis: K92170605MARJAN POZAR2.jpg

Josip Ljubičić i Božo Crljen na požarištu na Marjanu

 

Descripción: Opis: požar dubrovnik.jpg

Toni Ševo na požarištu kraj Dubrovnika

     Dobrovoljno vatrogasno društvo Split napunilo je 120 godina svog postojanja 2003. godine. Uslijedile su temeljite pripreme za tako veliku obljetnicu. Osnovan je Organizacijski odbor na čelu s Brankom Bezić Filipović, praunukom Ante Bezića. U odboru su bili još i Jerko Laura u ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Jure Kuić u ime Hrvatskog narodnog kazališta koje je slavilo 110 godina od otvaranja te Helga Zglav Martinac iz Muzeja grada Splita i dr. Stanko Piplović koji su trebali izraditi izložbu o Anti Beziću. Poglavarstvo grada Splita, na čelu s gradonačelnikom Slobodanom Berošem i dogradonačelnikom Željkom Sikiricom, podržavalo je njegovanje splitske tradicije pa je za ovu prigodu izliveno u broncu i poprsje Ante Bezića, rad kipara Tome Rosandića. Poprsje je u gipsu ostalo preko sto godina jer je Bezićeva supruga Antonjeta kiparu izjavila da nije zadovoljna radom i da to nije njen Ante. Uvrijeđen, Rosandić je poprsje ostavio u gipsu pa je pravo čudo da se toliko godina uspjelo sačuvati. O trošku grada Splita, poprsje je u broncu izlio Vladimir Šeparović u Blatu na Korčuli. 

     Antu Bezića povezivalo se i uz obljetnicu Hrvatskog narodnog kazališta čiji je bio projektant i uz obljetnicu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Split čiji je jedan od inicijatora i predsjednika. Obje obljetnice proslavljene su povodom Dana grada Splita i svetog Duje 2003. godine.

    Proslava je započela polaganjem vijenaca na Lovrincu; na grobove Karamana i Bezića, na središnji križ i na grob Zdravka Radnića  koji je preminuo tri godine ranije, a sjećali su ga se kao čovjeka izuzetnih vrlina i predsjednika Društva.

 

Descripción: Opis: lovrinac.jpg

Uz grob Luke Karamana na groblju Lovrinac

Descripción: Opis: IMG_0003.jpg

Uz grob Zdravka Radnića. Slijeva Jerko Laura, sin Dalibor Radnić, Božo Crljen, Damir Novković, Igor Marušić, Jakša Radnić i Mario Marić

 

     U kazalištu je održana svečana sjednica na kojoj je govorio župan Kruno Peronja, a Petar Listeš održao je predavanje o povijesti vatrogastva u Splitu. U dvorištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva otkrivena je bista Ante Bezića, a otkrili su je zajedno Jerko Laura i Bezićeva praunuka Branka Bezić Filipović. U ime grada Splita nazočan je bio dogradonačelnik Željko Sikirica.

 

Descripción: Opis: hnk 2003.jpg

Na svečanoj sjednici u kazalištu slijeva Bjanka Bubica Šarić, Jakša Radnić, Mario Marić,Jerko Laura, Božo Crljen i Dalibor Radnić

Descripción: Opis: bezić.jpg

Poprsje Ante Bezića, rad kipara Tome Rosandića. Na zidu ispod poprsja dodana je i kamena ploča skinuta s Bezićeve grobnice na Sustipanu

 

     U Muzeju grada Splita otvorena je izložba pod naslovom Ante Bezić. Izložba je obuhvaćala njegov cjelokupni rad kao profesora, arhitekta, arheologa te, naravno, vatrogasca. Na izložbi su govorili autori Helga Zglav Martinac i dr. Stanko Piplović, a izložbu je otvorio dr. Ivo Šimunović, predsjednik Gradskog vijeća.

Descripción: Opis: SWScan01168.bmp

Pokraj Muzeja grada Splita.  Autori izložbe o Beziću, slijeva Helga Zglav Martinac i dr. Stanko Piplović  te Bezićeva praunučad Branka Bezić Filipović i Mirko Bezić

Descripción: Opis: SWScan01167.bmp

Na otvorenju izložbe o Beziću, Bezićeva pra-praunučad Petra Filipović (14) i Vicko Bezić (6)

 

     Nakon velike obljetnice sve se smirilo i vratilo svakodnevici. Poslije pet godina 125. obljetnica obilježena je skromnije, ali se ni ovaj put nije zaboravilo na svoje osnivače i s ponosom se sjetilo slavne prošlosti najstarijeg dalmatinskog vatrogasnog društva. Međutim te iste, 2008. godine Društvo je posjetilo vatrogasce u Los Angelesu u Kaliforniji. Tamo su bila petorica splitskih gasitelja: Dalibor Radnić, Damir Novković, Melis Marinović, Mihovil Lušić i Božo Crljen u pratnji Branke Bezić Filipović, ovoga puta u ulozi voditeljice splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika.

 

Descripción: Opis: SWScan01186.bmp

Izaslanstvo DVD-a u Los Angelesu. Zdesna Douglas Berry, predstojnik Odjela za vatrogastvo, Melis Marinović, Mihovil Lušić, Dalibor Radnić, Damir Novković, Božidar Crljen i Branka Bezić Filipović

     Ante Barbir, generalni konzul u Los Angelesu, napisao je svom izvješću sljedeće:

     Od 5. do 11. veljače u Los Angelesu su boravili pripadnici DVD-a Split zajedno s voditeljicom Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split Brankom Bezić Filipović. Petorica vatrogasaca došla su na poziv 38. vatrogasne postrojbe iz Los Angelesa čiji je jedan od zapovjednika John Vidovich porijeklom iz Hrvatske. Član postrojbe zadužen za njihov boravak u Los Angelesu bio je Hvaranin Matt Fistonich. Uz obilazak vatrogasnih postaja i razmjene iskustava s kolegama, splitske vatrogasce primio je i predstojnik Odjela za vatrogastvo Los Angelesa (Los Angeles Fire Department) Douglas Berry.

     Prvog dana boravka vatrogasci i Branka Bezić Filipović bili su gosti grada Los Angelesa gdje ih je na redovitoj sjednici pozdravila ugledna vijećnica i velika prijateljica Hrvata i Hrvatske  Janice Hahn.

 

Descripción: SWScan01188

Za posjeta gradu Los Angelesu, zdesna Branka Bezić Filipović, Damir Novković, Božo Crljen, vijećnica Janice Hahn, Dalibor Radnić, Ante Barbir kao generalni konzul RH, Matt Fistonich iz 38. vatrogasne postrojbe i  Melis Marinović

 

     U petak na večer bili su gosti u Dalmatinsko – američkom klubu a u subotu u Hrvatsko – američkom klubu u San Pedru čiji im je predsjednik Vlado Lonza priredio večeru u hrvatskom restoranu Ante's. U prisutnosti domaćina i čelnika nekoliko iseljeničkih organizacija (dopredsjednik Hrvatske narodne udruge Niko Hazdovac, predsjednik Dalmatinsko – američkog kluba Gojko Špralja, predsjednica Hrvatskog kulturnog centra Alxious Bailey, predsjednik Dobrotvornog društva sveti Duje Joško Ivčević) razgovaralo se o mogućnosti doniranja opreme za splitske vatrogasce te o konkretnim programima u suradnji s Podružnicom hrvatske matice iseljenika u Splitu. Večeri je nazočio i generalni konzul Ante Barbir koji je i sam primio vatrogasce u prostorijama konzulata.

 

Descripción: Opis: SWScan01183.bmp          Descripción: Opis: SWScan01182.bmp      

Na slici lijevo Dalibor Radnić s Gojkom Špraljom, predsjednikom Dalmatinsko – hrvatskog društva, a na pozornici Mate Carić iz San Pedra, rođen u Splitu. Na slici desno Damir Novković i Božo Crljen

 

Descripción: Opis: SWScan01184.bmp

Branka Bezić Filipović uz vatrogasni helikopter

Descripción: SWScan01187

Splićani su došli posjetiti vatrogasce iz svog rodnog grada. Prvi slijeva sjedi Ante Koki Brajević i supruga mu Gabriela s kapom splitskog DVD-a

 

     Iduće, 2009. godine, članovi Društva i Branka Bezić Filipović u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića postavili su izložbu pod naslovom Splitski vatrogasni barjak. Izložbu je u knjižnici otvorio predsjednik Društva Dalibor Radnić, a o vatrogastvu su govorili Branka Bezić Filipović i dr. Stanko Piplović.   

 

Descripción: Opis: 02.06-09 012.jpg

Otvorenje izložbe. Slijeva Dr. Stanko Piplović, Branka Bezić Filipović i Dalibor Radnić

 

Descripción: Opis: 02.06-09 015.jpg

U prvom redu gledališta slijeva  su Igor Marušić, Dino Kešar i Josip Vantić iz DVD-a Slatine

 

Descripción: 02 

Jere Laura (u sredini) nakon izložbe

 

     Doživjevši 130 godina postojanja, današnje se Društvo pokušava revitalizirati, srediti zgradu, napraviti mali muzej, ali prije svega riješiti vlasničke odnose. Još 1999. godine donesen je novi Zakon o vatrogastvu po kojem su  Javne vatrogasne postrojbe koje su imale građevine u vlasništvu Republike Hrvatske trebale iste bez naknade predati općinama gdje su imale sjedište. Kako je Društvo bilo u sudskom sporu s Narodnom milicijom zbog prisilnog sustanarstva, već prema dobivenoj presudi iz 1989. godine bilo je vidljivo da je jedini vlasnik zgrade i okućnice u Starčevićevoj ulici baš Dobrovoljno vatrogasno društvo Split. Međutim pokušavalo se osporiti pravni slijed Društva i tretirati ga kao i Javnu vatrogasnu postrojbu, što ono nije, pa se tražilo da preda svoje nekretnine gradu Splitu. Zbog toga je pokrenut sudski postupak u kojem Društvo zastupa odvjetnik Zoran Zović iz Splita, prema čijim spoznajama zgrada i njena okućnica nikada nisu bili nacionalizirani što znači da se vlasnik nije mijenjao ni u vrijeme Federativne Narodne Republike Jugoslavije ni u vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Od siječnja 1928. godine, kada je zgrada izgrađena i upisana u zemljišne knjige kao vlasništvo Društva rješenjem ondašnje općine, nitko u  razdoblju od sto godina nije tražio nikakve izmjene. Prvi je put zatražen upis 6. veljače 2008. godine od strane Republike Hrvatske, što se pokušava osporiti.

 

Descripción: DSCN1619

Zgrada Dobrovoljnog vatrogasnog društva danas

 

      Nama je veoma žao što smo 130. obljetnicu dočekali u sporu s gradom, rekao je Dalibor Radnić. Dolaskom svake nove gradske vlasti imali smo nadu da ćemo naići na razumijevanje a najzadovoljniji smo bili gradonačelnikom Nikolom Grabićem kojeg smo iz zahvalnosti proglasili počasnim članom. Od 2000. godine nam je opao broj članova jer one koji nemaju dovoljno godina za operativno djelovanje možete zadržati samo ako im ponudite neke sadržaje. Mahom su to natjecanja koja im ne možete priuštiti ako nemate novaca. Mi smo čak samostalnim radom obnovili opremu. Kupili smo cisternu Fiat, dva Mercedesa i jedan  TAM a jedan rabljeni smo dobili od Javne vatrogasne postrojbe. Uvijek smo na raspolaganju gradu i građanima zbog očuvanja života i imovine, pa nas boli što s gradom ne možemo naći zajednički jezik.

     Odvjetnik Zoran Zović dokazuje pravni slijed Društva i vlasništvo nad nekretninama, ali je potrebno skrenuti pozornost i na ljudsku dimenziju cijele priče. Od samog osnutka do danas kroz Društvo su, na razne načine, prošle generacije splitskih obitelji. Oni koji nisu mogli gasiti požare mogli su pridonositi Društvu na druge načine. U tom smislu  u obitelji osnivača Ante Bezića do danas postoji kontinuitet članstva.

     Obitelj Jerka Laure, nekadašnjeg predsjednika, jedan je od sličnih primjera. Njegov otac Rudolf Laura bio je član Društva od 1925. godine. Sam Jerko postao je član 1952. godine i bio je predsjednik najkritičnijih godina. Iza njega u Društvo se učlanio sin mu Rudolf.

     Današnji predsjednik društva Dalibor Radnić nastavio je misiju svog oca Zdravka Radnića.

     Podkapetan iz vremena osnivača Društva, pravnik Jerko Karlovac imao je u Društvu nasljednika u svom sinu inženjeru Mirku Karlovcu.

     Zbog obiteljske dimenzije Društva trebamo se vratiti na staru krilaticu i živjeti je: Jedan za sve, svi za jednoga!

 

Descripción: DSCN2947

Dio od tridesetak članova koliko ih danas broji DVD Split. Slijeva Božo Crljen, Marko Kesić, Ante i Frane Sisgoreo, Igor Marušić, Mateo Štrljić, Matko Barun, Nikola Piasevoli, Ivo Stanić, Dalibor Radnić i Tanja Crljen. Sprijeda Ela i Nina Crljen, Roberta Batista, Toni Ševo i Ljubica Marušić

Descripción: DSCN2946

Dio ženskih snaga. Slijeva Branka Bezić Filipović, Roberta Batista, Ljubica Marušić i Tanja Crljen

 

Descripción: Opis: P1010475.JPG

Igor Marušić u vatrogasnom vozilu

 

Descripción: DSCN2952

Toni Ševo i Igor Marušić

 

Descripción: Opis: požar podstrana.jpg

Požar u Podstani