Preminuo fra Aleksandar Longin

NOVA GRADIŠKA (IKA)

24.12.2019. / 07:29

 

Osnažen vjerom u Kristovo uskrsnuće i okrijepljen svetim sakramentima u ponedjeljak, 23. prosinca, u Općoj bolnici Nova Gradiška u 80. godini života, 61. redovništva i 52. svećeništva preminuo je fra Aleksandar Longin, član Franjevačke provincije sv. Jeronima – Zadar. Sprovod fra Aleksandra Longina bit će na Gradskom groblju u Zadru u petak, 27. prosinca u 14 sati.

Fra Aleksandar rođen je 9. rujna 1940. godine u Brbinju na Dugom Otoku od oca Petra i majke Ane r. Zelić. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u Zadru, ulazi 1955. godine u Sjemenište u Zadru. Franjevački habit oblači u novicijatu 1957. godine, a zatim nastavlja srednjoškolsko obrazovanje po polaganju privremenih zavjeta 1958. u Pazinu. Vojni rok je služio od 1961. do 1963. godine. Studirao je Teologiju u Zadru od 1963. do 1966., kada odlazi 1967. u Fiesole gdje 1968. godine diplomira, te je iste godine zaređen za svećenika. U Samostanu sv. Frane u Zadru slavi mladu misu 7. srpnja 1968. godine.

 

Već iduće godine 1969. odlazi u Argentinu na pomoć braći u misijskom djelovanju među hrvatskim iseljeništvom gdje ostaje sve do 15. listopada 1994. godine. Diljem Argentine fra Aleksandar je vršio službe župnika, katehete, ispovjednika te je držao brojne duhovne nagovore.

Nakon povratka u Provinciju bio je kapelanom u Rijeci do 1995. kada odlazi u Samostan Gospe Delorita na Kunu. Osim toga, bio je na službi u samostanima Provincije u Rovinju, u Kraju i u Crikvenici. Od 2012. godine na službi je u Samostanu sv. Frane u Zadru gdje ostaje do mjesec dana prije svoje smrti. Naime, uslijed svoje bolesti, po preporuci liječnika, fra Aleksandar je hospitaliziran u Bolnici sv. Rafael u Strmcu koju vode braća Ivana od Boga gdje je po pogoršanju zdravstvenog stanja premješten u bolnicu u novoj Gradiški kamo u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima i preminuo.

Sprovod fra Aleksandra Longina bit će na Gradskom groblju u Zadru u petak, 27. prosinca u 14 sati, a nakon sprovodnih obreda uslijedit će misno slavlje u Samostanu sv. Frane u Zadru.

 

 

 Fallecimiento Padre Aleksandar (Šandro) Longin

 

Estimados jadranaši

Lamentamos comunicar la triste noticia del fallecimiento de Fra Aleksandar Longin, después de una larga enfermedad, en Nova Gradiška a los 80 ańos de edad.

Nuestro querido padre Šandro prestó servicios como miembro de la Misión Franciscana de la Provincia de San Jerónimo en la Argentina desde 1969 hasta 1994, y fue miembro activo del Coro Croata Jadran como tenor. Siempre recordaremos su armoniosa voz como solista en piezas como La Montanara y Hrvatski kraj.

Su entierro será el 27/12 en Zadar. Oramos por su eterno descanso!

Počivaj u Miru!

Comisión Directiva Asociación Croata Jadran