EMISIJE NA KRATKOM VALU

 

Jedan od zadataka Hrvatskoga krugovala bilo je i emitiranje za Hrvate u inozemstvu, napose u Sjevernoj i Južnoj Americi. Kako nismo raspolagali s odašiljačem za emitiranje na kratkom valu, to smo zakupili na talijanskom radiju određeno vrijeme za te emisije. Za ravnatelja tih emisija bio je imenovan Antoni Wurster, član hrvatskoga veleposlanstva u Rimu, a za tajnika i spikera (najavljivača) Ljeposlav Perinić.

 

 

INOZEMNA DJELATNOST HRVATSKOGA KRUGOVALA

 

Prvi inozemni nastup Hrvatskoga krugovala bilo je sudjelovanje na zas jedanjima Međunarodne Radio-unije u Švicarskoj (Union Internationale de Radiodiffusion, Gčneve), koja su se održavala od 1922. do 1944. u Lausanne-i, Švicarska. Zasjedanju održanom u lipnju 1944. bili su prisutni predstavnici dvanaest država: Njemačke, Belgije, Bugarske, Španjolske, Japana, Liechtensteina, Norveške, Nizozemske, Slovačke, Švicarske i Turske, uključivši i Hrvatsku.

 

Bio sam najmlađi od nazočnih predstavnika i stalno me morila želja: da mi je barem trideset godina!

 

No možda su baš moje godine bile razlogom, da sam od svih bio primljen neprikrivenim simpatijama, a preko mene i Hrvatska, koju sam, zahvaljujući vladanju francuskim jezikom, predstavio u improviziranu izlaganju, temeljem kojega je Hrvatski krugoval bio primljen u članstvo Međunarodne Radio-unije. Rad zasjedanja bio je posvećen suradnji europskih i drugih radio-službi.

 

 

DRUGI INOZEMNI POSJETI

 

Kao upravitelj Hrvatskog krugovala bio sam također službeni gost Njemačkoga, Slovačkoga i Bugarskoga Radija. Od posebnoga je značenja posjet Bugarskoj, jer je bio povezan s posjetom hrvatskim mornarima na Crnom moru. Tom prilikom je učinjen i prijenos toga susreta preko KP Zagreb. "U mnogim sobama - kazao je izvjestitelj - opažam i krugovalni prijamnik. Razvija se razgovor o krugovalu. Ne zna se čija je sreća veća u času kad govorimo o našim izvedbama za dobrovoljce, koje oni čuju na tako udaljenom prostoru: je li naša, koji se po prvi put na lieu mjesta osvjedočujemo, da naš trud postizava ipak svoj cilj, ili njihova, koji su puni ganuća, kad se samo spomene Domovina, kad čuju preko krugovala hrvatsku riječ i pjesmu."