ČESTITKA DR. TUĐMANU, PREDSJEDNIKU HDZ

 

Gospodin

Dr. Franjo Tuđman

Predsjednik Hrvatske Demokratke Zajednice

Zagreb

 

24. travnja 1990. Mnogo poštovani gospodine Predsjedniče!

 

U ime SABORA Hrvatskog Narodnog Vijeća primite naše iskrene čestitke povodom povijesne izborne pobjede HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE, koju predvodite.

 

U osjećanju duhovnog zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske, pridružujemo se općem narodnom slavlju i dijelimo uvjerenje da će pobjeda HDZ naići na podršku svih hrvatskih političkih strujanja i omogućiti cijelom hrvatskom narodu ostvarenje njegova prava na samoodredjenje i slobodni razvitak u suverenoj demokratskoj Državi Hrvatskoj.

 

Primite gospodine Predsjedniče izraze našeg poštovanja s najboljim željama za potpuni uspjeh Vaših i općehrvatskih stremljenja, uz hrvatski pozdrav.

 

Ing. Davorin Porić, tajnik SABORA HNV

Dr. Radovan Latković, predsjednik SABORA HNV

 

Naknadno, pismom od 13. kolovoza 1990. obavijestili smo predsjednika Tuđmana o održavanju našega Izvanrednoga sabora od 25.-27. kolovoza 1990. u Münchenu i zamolili ga "da odredi predstavnika, i predstavnike, koji bi sudjelovali na našem zaključnom zasjedanju kako bi u obostranoj izmjeni misli došli do što konstruktivnijih zaključaka".

 

Na ovo pismo dobili smo slijedeći odgovor:

 

 

PISMO PODPREDSJEDNIKA JOSIPA MANOLIĆA

REPUBLIKA HRVATSKA

PREDSJEDNIŠTVO

 

Predsjedniku Sabora HNV gospodin dr. Radovan Latković

 

Primio sam obavijest da ćete održati izvanredno zasjedanje Sabora u Münchenu. Naša bi želja bila da isto održite u Zagrebu. Slobodna demokratska Hrvatska otvorila je vrata svim organizacijama iseljene Hrvatske, kao i svakom pojedincu – koji hoće svojim doprinosom dati svoj obol u njenom učvršćenju.

 

To bi bio povijesni dan za HNV da svoje zasjedanje po prvi puta održi u slobodnoj domovini. Nema potrebe da se dalje potucate po tudini, pa bila ona i prijateljska. Tim svojim činom potvrdili bi da se plemeniti ciljevi iz Vašeg programa ostvaruju na dobrobit cjelokupnog hrvatskog bića.

 

Svojim prisustvom na tlu domovine najbolje ćete osjetiti koje smo promjene učinili, kuda težimo i koje prepreke stoje na našem putu rješavanja otvorenih problema.

 

Po primitku odgovora odredit ćemo našeg delegata na Vašem zasjedanju Sabora HNV.

 

Sa poštovanjem gospodine predsjedniče očekujemo odgovor.

 

Po nalogu predsjednika Potpredsjednik Josip Manolić

 

ODGOVOR NA PISMO MANOLIĆA

 

Na primljeni poziv bio sam prisiljen ograditi se slijedećim pismom:

 

HRVATSKO NARODNO VIJEĆE

PREDSJEDNIŠTVO SABORA

 

Gospodin

Josip Manolić

Predsjedništvo Republike Hrvatske Zagreb

fax 38 41 443 276

 

Poštovani gospodine potpredsjednide!

 

Vaš poziv, upućen nam po nalogu Predsjednika Republike Hrvatske, da održimo naše saborsko zasjedanje u Zagrebu, predstavlja za nas posebnu podast. Kolikogod s velikim veseljem i zahvalnošću primamo ovaj poziv, toliko je veća naša žalost da ga iz tehničkih razloga ne možemo prihvatiti. Dijele nas samo četiri dana od najavljenog početka sabora, hotel je rezerviran i naši sabornici imaju već nabavljene zrakoplovne karte, koje ne mogu više mijenjati. No bit će nam drago, ako budemo mogli pozdraviti Vašega predstavnika na našem zasjedanju.

 

U znak zahvalnosti za upućen nam poziv, uputit ćemo, po završetku naših zasjedanja, jednu delegaciju na delu s predsjednikom Sabora HNV-a da pozdravi osobno Predsjednika dra. Franju Tuđmana i da mu izrazi istovjetnost našh pogleda i podršku u borbi za puno ostvarenje hrvatske državne suverenosti.

 

U odekivanju ovoga, za nas doista povjesnog susreta, primite naše pozdrave i izraze osobitog poštovanja.

 

Buenos Aires, 21. 08. 1990.   Dr. Radovan Latković Predsjednik Sabora HNV-a

 

IZVANREDNI SABOR HNV-a — MÜNCHEN, 1990.

 

Otvarajući zasjedanje Sabora, pročitao sam sabornicima poziv predsjednika Tuđmana, da naš Izvanredni sabor nastavimo i zaključimo u Zagrebu. Izazvao je opće oduševljenje i dao pečat slijedećim danima zasjedanja. Stvorena je odmah jednoglasna odluka, da se svi pokušamo prebaciti u Zagreb i da u glavnom gradu Republike Hrvatske nastavimo i zaključimo ovo doista izvanredno saborsko zasjedanje.

 

Tražila su se užurbano rješenja prijevoza preko svih mogućih zračnih kompanija, autobusima ili privatnim automobilima. Uspostavljena je odmah i sveza s upravnim vlastima u Zagrebu radi pograničnih formalnosti i smještaja. Tijekom dva dana bili su svi problemi oko organizacije saborovanja u Zagrebu riješeni.

 

U tom posebnom raspoloženju proslijedilo je saborsko zasjedanje u Münchenu.

 

No unatoč općem uzbudjenju očekivanja posjeta oslobodjenoj Domovini nakon dugih godina progonstva, trebalo je raspraviti dva važna pitanja:

 

          povjerenje predsjedniku Izvršnog odbora i

          okvir i smjemice budućega djelovanja HNV-a s obzirom na radikalne političke promjene u Hrvatskoj.

 

S obzirom na prvo pitanje, vladalo je uvjerenje, da će dr. Meštrović dati svojevoljno ostavku na položaj predsjednika IO, kako je prije održavanja Sabora dao naslutiti. No vrlo brzo postalo je očito, da ta namjera ne postoji. Suočeni s tom činjenicom, sabornici su zauzeli dva alternativna stanovišta: zahtjev da dr. Meštrović dade ostavku, formuliran po dru. Josipu Gamulinu i moj prijedlog, da mandat dra. Meštrovića bude uvjetovan prihvaćanjem odbijanjem po Saboru njegove pismene izjave u kojoj će obrazložiti svoje dosadašnje postupke i jasno izraziti kako zamišlja svoje buduće djelovanje kao predsjednik izvršnog odbora HNV-a.

 

Moj prijedlog bio je motiviran uvjerenjem, da je bolje da dr. Meštrović nastavi kao predsjednik I0, jer medju sabornicima, po mojem mišljenju, nije bilo osobe koja bi mogla preuzeti ovu odgovornu dužnost.

 

Osim toga dr. Meštrović je malo prije zasjedanja Sabora, na poziv Dražena Budiše, posjetio Hrvatsku i bio srdačno primljen. Hrvatsko novinstvo, radio i televizija predstavili su ga hrvatskoj javnosti kao uglednoga djelatnika Hrvatskoga narodnoga vijeća.

 

S tim "kapitalom" pojavio se na Saboru u očitoj namjeri, da nastavi na položaju predsjednika IO, ostavljajući dojam, da je u Hrvatskoj izgladio sporna pitanja s političkim strankama.

 

U tim okolnostima, smatrao sam, bilo bi štetno za ugled HNV-a oduzeti dr. Meštroviću mandat predsjednika IO, istodobno, dok nastojimo pojačati dodire s Domovinom.

 

Suglasno mojemu prijedlogu, slijedećeg dana zasjedanja dr. Meštrović je pročitao svoju pismenu izjavu: