PRIMANJE KOD PREDSJEDNIKA VLADE JOSIPA MANOLIĆA I PREDSJEDNIKA SABORA DR. DOMLJANA

 

Dne 29. kolovoza 1990. ujutro sabornike je primio upravo izabrani Predsjednik Vlade Josip Manolić. Tijekom primanja u trajanju od jednog i pol sata ministar Manolić je izložio program i djelovanje demokratske vlade Republike Hrvatske. Obavijestio je sabornike o razgovorima s predstavnicima zapadnih zemalja i njihovo sve veće razumijevanje za hrvatske stavove. Upoznao je takodjer sabornike o pripremama na izradi novoga Ustava Republike Hrvatske, rekavši kako se hrvatsko vrhovništvo ničim ne će dati sputati, da tim Ustavom u podpunosti izrazi samoodredjenje hrvatskoga naroda.

 

Naglasio je, da se Hrvatsko narodno vijeće, kao iskusna politička organizaicja, mora prilagoditi promjenama koje su se "dogodile" i zamolio sabornike da, kao iskusni politička ljudi, tumače u svijetu nastojanja hrvatskoga vrhovništva za postupnim demokratskim rješavanjem postojećih problema.

 

U ime sabornika zahvalio sam predsjedniku Manoliću na njegovom srdačnom prajemu, naglasivši, da HNV u podpunosti podržava hrvatsko vrhovništvo u nastojanjima ostvarenja hrvatske državne suverenosti.

 

Iza primanja kod ministra Manolića, narodni zastupnik za općine Benkovac, Biograd i Obrovac, Drago Krpina, pozvao je sabornike na jedan neformalni sastanak u Klubu narodnih zastupnika u Banskim dvorima. Tom prigodom upoznali smo narodne zastupnike Ivana Vekića, Ivana Mikulića a mr. Nevena Juricu, koji su nam izložili političke probleme s kojima se susreće demokratska vlada Republike Hrvatske, napose u kriznim područjima.

 

U 14 sati istoga dana održana je u Hotelu Dubrovnik konferencija za tisak, radio i TV, kojoj su bili nazočni dopisnici svih važnijih hrvatskih medija, kojima su sabornici HNV-a izloži1i svoje poglede na politička zbivanja u domovini i svijetu.

 

Slijedećega dana 30. kolovoza ujutro, sabornike HNV-a primio je Predsjednik Hrvatskoga sabora dr. Žarko Domljan, u nazočnosti dra. Vladimira Šeksa. Tijekom prekosatnoga primanja dr. Domljan je izrazio svoju radost, -da može u slobodnomu Zagrebu primiti predstavnike organizacije, koja je i domovinskim borcima davala snage u borbi za oslobodjenje Hrvatske.

 

Ovo primanje, u povijesnoj zgradi Hrvatskoga Sabora, predstavljalo je vrhunski doživljaj ovog izvanrednog saborskoga zasjedanja Hrvatskoga narodnoga vijeća.

 

Dostojni zaključak bio je posjet u Šestine, Mirogoj i Katedralu, organiziran po ravnatelju Hrvatske Matice Iseljenika, bivšem saborniku HNV-a Borisu Maruni, koji je omogućio sabornicima, da se poklone i polože vijence na grobove hrvatskih velikana i mučenika Ante Starčevića, Stjepana Radića i kardinala Stepinca. U nastavku je uslijedilo primanje kod kardinala Kuharića u nadbiskupskim dvorima i, kao završetak, posjet Džamiji u novom Zagrebu i primanje kod predsjednika Islamske Vjerske Zajednice za Hrvatsku i Sloveniju efendije Ševka Omerbašića.

 

Tako je završilo zasjedanje Izvanrednoga Sabora HNV-a u Zagrebu. Izostalo je, nažalost, primanje kod predsjednika dr. Franje Tuđmana radi njegove odsutnosti, tih dana, iz Zagreba.