PRESTANAK DJELOVANJA HNV-a

 

Ovdje završavaju moja sjećanja na Hrvatsko narodno vijeće. Koincidiraju, nažalost, s nastavkom i proširenjem postojeće krize u redovima HNV-a, ovaj put uzrokovana neodržavanjem obećanja koje je dao dr. Meštrović u svojoj pismenoj izjavi na izvanrednom Saboru u Münchenu, temeljem koje mu je bio produžen mandat predsjednika IO za slijedeće saborsko razdoblje.

 

Opadanje članstva se nastavlja. Glavni tajnik HNV-a, Tomislav Bošnjak, javlja u svom izvještaju od 13. ožujka 1991., da je članstvo Australije, nekoć najdinamičnije skupine HNV-a, svedeno na jednu trećinu i da treba HNV raspustiti, dok imamo što raspustiti, ga u najmanju ruku reformirati na takav način, da ima neku šansu preživjeti.

 

Potaknut ovim stanjem, u želji da pobudim sabornike da uzmu u svoje ruke rješenje nastalih problema, obratio sam im se s molbom, da prime moju ostavku na položaju predsjednika SABORA HNV-a, s obrazloženjem, da "razlike u pogledima i izjavama predsjednika IO, dra. Mate Meštrovića i mene, kao predsjednika SABORA, pokazuju, da je nemoguć nastavak mojega djelovanja na dužnosti za koju sam bio izabran na VI., VII. i VIII. Saboru.

 

Moja ostavka nije pobudila medju sabornicima očekivani rezultat: pokušaj ispitivanja puta, kojim bi trebalo usmjeriti djelovanje HNV-a u datim okolnostima.

 

Bez odlučnoga vodstva, Hrvatsko narodno vijeće nastavilo je silaznim putem do neobjavljena prestanka svojega djelovanja i postojanja.

 

Organizacija, koja je, po dr. Domljanu, "davala snage domovinskim borcima u borbi za oslobodjenje Hrvatske", šutke je nestala, kao da nije niti postojala.

 

Ipak, vidimo, borbu za ostvarenje hrvatske državne nezavisnosti i slobode koju je promicala, nastavili su novi naraštaji NESLOMIVE HRVATSKE.