U SARAJEVU ZAVRŠEN DODATNI PROCES

ZA BEATIFIKACIJU SL. B. PETRA BARBARIĆA

 

  U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu, u petak 16. veljače 2007. pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića održana je zaključna sjednica Dodatnog biskupijskog postupka (processus suppletivus) u Kauzi beatifikacije sluge Božjega Petra Barbarića. Na sjednici su uz Kardinala Vinka Puljića sudjelovali  članovi posebnog crkvenog Sudišta  imenovani za ovaj proces: dr. Pero Pranjić, predsjednik suda, dr. Dražen Kutleša, promicatelj pravde i bilježnik vlč. Anto Dominković. Tu su potom bili članovi povijesne komisije u istom procesu, mr. Božo Odobašića i mr. Juro Babić, bivši i sadašnji   kancelar nadbiskupije, mons. Ivo Tomašević i dr. Zdenko Spajić, te dr. Božidar Nagy, vice-postulator koji je u toj službi naslijedio nedavno preminulog o. Vladimira Pribanića. Sjednici je bio nazočan također i dipl. ecc. Stanko Barbarić predstavnik rodbine Sluge Božjega.

 

U svome govoru na ovoj zaključnoj svečanoj sjednici Kardinal Puljić je među ostalim naglasio kako nas je okupio mladić koji je umro prije 110 godina, a svjetlo njegova svetačkog života traje do danas. Istaknuo je imena i zasluge svih onih koji su do sada radili na kauzi Petra Barbarića a to su bili isusovci o. Antun Puntigam, o. Anđelko Jurić, o. Josip Antolović, o. Vladimir Pribanić i o. Rudolf Brajičić. Posebno je spomenuo bivšeg travničkog župnika don Pavu Nikolića, zaslužnog za oživljavanje štovanja sl. B. Petra Barbarića što se posebice očitovalo u organiziranju svečane proslave 100. godišnjice njegove smrti koja se slavila cijelu godinu 1996./97. a čija su slavlja svakoga mjeseca predvodili po jedan hrvatski biskup. Kardinal Puljić je posebno naglasio zanimljivu činjenicu da je Petar Barbarić bio suvremenik sv. Male Terezije s kojom ima puno zajedničkih crta. Rođen je 1874., godinu dana nakon nje (1873.); kao i sv. Mala Terezija s 15 godina Petar je ušao u sjemenište da se priprema za svećeništvo, a M. Terezija s 15 godina ulazi u Karmel. Umiru oboje iste godine 1897. od iste bolesti (tuberkuloze), i oboje na glasu svetosti.

 

Na kraju sjednice spisi procesa predani su Kardinalu Vinku Puljiću, zapečaćeni i potom upućeni u Rim na Kongregaciju za kauze svetaca gdje će se proces nastaviti.

 

Informativni biskupijski postupak za proglašenje Petra Barbarića blaženim i svetim započeo je još u Sarajevu 1939. a dovršen je bio 1943. Međutim zaustavljen je zbog dolaska komunističkog režima, te oskvrnjivanjem njegova groba i sakrivanjem njegova tijela. Tek 1998. kada je gotovo čudom pronađen lijes s tijelom sl. B. Petra Barbarića zakopan na nepristupačnom i neobilježenom mjestu u podrumskim prostorijama vraćene zgrade Travničkog sjemeništa, proces je nastavljen. Trebalo je u ovom dodatnom postupku, koji je ovih dana nakon devet godina dovršen,  dokazati da je sve do sada postojao u narodu glas svetosti sluge Božjega Petra Barbarića. A to nije bilo teško učiniti jer je sve vrijeme od završetka 2. svjetskog rata, unatoč progonima i sprečavanjima od strane komunističkog režima, spomen i štovanje na sl. B. Petra Barabrića bilo u vjerničkom narodu ne samo sačuvano nego je i raslo; tako je sluga Božji, napose u Bosni,  uživao i sada još više uživa glas svetosti i štovanje kao malo koji od hrvatskih kandidata oltara. To posebno pokazuju mnogi vjernici, koji u velikom broju dolaze na svete mise koje se svakoga četvrtak u 11 sati služe u crkvi travničkog Sjemeništa gdje se  nalazi grob Sluge Božjega.

 

Proces za beatifikaciju sluge Božjega Petra Barbarića sada se nastavlja u Rimu izradom temeljnog dokumenta - Pozicije, kojom se dokazuju njegove herojske kreposti i svetost života. U međuvremenu prikuplja se dokumentacija o čudesnom ozdravljenju  Tonija Balića iz Splita koje se dogodilo po zagovoru sl. B. Petra Barbarića. Njegovo će ozdravljenje biti predstavljeno kao čudo u Kauzi sl. B. Petra Barbarića kako se to traži prema crkvenim propisima.

 

 

 

VICE-POSTULATURA  SL. B. PETRA BARBARIĆA, Z A G R E B, Fratrovac 40