Preminuo Mons. Stjepan Lackovic, tajnik Blazenog Alojzije Stepinca

 

    Hina, 11. ozujka 2007. http://www.hina.hr/

 

 

ZAGREB - U Svecenickom domu sv. Josipa u Zagrebu u subotu je u 95. godini i 68. godini svecenistva umro mons. Stjepan Lackovic, tajnik blazenog Alojzija Stepinca i umirovljeni zupnik zupe "Our Lady of Bistrica" u americkom gradu Lackawanni, izvijestila je u nedjelju Informativna katolicka agencija (IKA). Mons. Stjepan Lackovic rodjen je 1913. u Poljanici Bistrickoj. Od 1941. do 1945. godine bio je tajnik nadbiskupa Alojzija Stepinca, a od 1945. do 1998. djelovao je u Hrvatskoj katolickoj zupi u Lackawanni (SAD). Godine 1994. i 1998. boravio je krace vrijeme u Svecenickom domu, a 2000. godine doseljava se za stalno u Svecenicki dom.

 

Mons dr. Stjepan Lackovic sirokoj katolickoj i hrvatskoj javnosti bio je poznat kao tajnik blazenog Alojzija Stepinca za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zato je bio i autentican svjedok njegove osobne svetosti, njegove ljubavi prema Crkvi i Papi i svom hrvatskom narodu, navodi IKA. No kad su mu jugoslavenske komunisticke vlasti poslije rata zabranile da se iz Rima vrati u Hrvatsku, otisao je u Sjedinjene Americke Drzave gdje je proveo 54 godine, i to poglavito kao zupnik hrvatske zupe Majke Bozje Bistricke u Lackawanni, u drzavi New York, u kojoj je 1961. godine podigao dvoranu "Auditorium Cardinal Stepinac", a 1976. crkvu "Our Lady od Bistrica".

 

Najvise njegovim osobnim zalaganjem diljem SAD-a proculo se o nepravedno osudjenom i zatocenom zagrebackom nadbiskupu Alojziju Stepincu. Osim sto je bio uzoran pastoralni radnik i dobrostiv prema potrebnima, mons. Stjepan Lackovic prednjacio je medju drugim hrvatskim svecenicima u iseljenistvu u borbi hrvatskog naroda za slobodu i nezavisnost, istice IKA. (Hina)