Sporazum o nacionalnom projektu “Hrvatska kulturna bastina”

 

    Hina, 12. ozujka 2007. http://www.hina.hr/

 

 

ZAGREB - Sporazum o suradnji na provedbi nacionalnog projekta "Hrvatska kulturna bastina" potpisali su u ponedjeljak celnici Ministarstva kulture, Nacionalne i sveucilisne knjiznice, Hrvatskoga drzavnog arhiva i Muzejskoga dokumentacijskog centra. Svrha je projekta stvoriti i uciniti dostupnijim skup digitalnih zbirki prepoznatljivog i nacionalno relevantnog sadrzaja te kroz rad na projektu jacati institucionalnu sposobnost navedenih ustanova.

 

Digitalizacija arhivske, knjiznicne i muzejske gradje jedan je od strateskih ciljeva Ministarstva kulture u ostvarenju kulturne politike i kulturnog razvoja Hrvatske, istaknuo je ministar kulture Bozo Biskupic. Digitalizaciju shvacamo i kao zastitu digitalne bastine i povecanje mogucnosti njezine dostupnosti, rekao je ministar, napomenuvsi da se, primjerice, u muzejima cuva oko sest i pol milijuna predmeta za koje zna vrlo mali broj ljudi.

 

"Projekt daje sansu da tu gradju obradimo i ucinimo dostupnom svima", naglasio je ministar, najavivsi da ce za tjedan dana predstaviti arhi web, internetsku stranicu na kojoj ce biti vidljiva dosad digitalizirana gradja. Po njegovim rijecima pristup knjiznicnoj gradji bit ce omogucen najsiroj javnosti. NSK je vec ukljucena u projekt digitalizacije gradje u zemljama Europske unije (i prije ulaska Hrvatske u punopravno clanstvo EU) i ne cemo u tome zaostajati, rekao je.

 

Ministarstvo kulture osiguralo je za sada pet milijuna kuna za provedbu tog projekta za koji je potrebno 5,8 milijuna kuna. "To je visegodisnji projekt i vjerujem da ne ce biti nikakva zastoja u njegovoj provedbi", izjavio je Biskupic, dodavsi da je osnovan i Ured projekta, a vodit ce ga pomocnik ravnatelja Hrvatskog drzavnog arhiva Jozo Ivanovic.

 

Glavni ravnatelj NSK-a Tihomil Mastrovic rekao je da je ta biblioteka vec napravila niz poslova u digitalizaciji najvaznije kulturnopovijesne bastine, pa je tako digitalizirano 60 tisuca stranica knjizne gradje, od cega 32 tisuce novinskih stranica. Zahvalio je na potpori Ministarstva kulture projektu digitalizacije hrvatske kulturne bastine koji ce omoguciti da se najvazniji dokumenti hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta prezentiraju na odgovarajuci nacin dostupan svakom zainteresiranom korisniku bilo gdje u svijetu. "To je vazan korak u prezentaciji Hrvatske i hrvatskog naroda kao vaznog cimbenika na europskoj karti raznolikosti koji ce jos vise doci do izrazaja", rekao je Mastrovic.

 

Ravnateljica Muzejsko-dokumentacijskog centra Visnja Zgaga rekla je da potpisivanjem sporazuma o digitalizaciji hrvatske kulturne bastine sest milijuna muzejskih predmeta ulazi u drugu fazu strucnu obrade. Od 146 muzeja 90 ih je informatizirano, a 600 tisuca muzejskih predmeta je obradjeno, dodala je. (Hina)