Predstavljena web stranica Hrvatske gospodarske diplomacije

 

    Hina, 20. ozujka 2007. http://www.hina.hr/

 

ZAGREB - Ostvarivanje clanstva u euroatlantskim integracijama temeljni je vanjskopoliticki cilj Hrvatske, ali vrlo znacajnu ulogu imaju pozicioniranje Hrvatske na svjetskoj gospodarskoj sceni, privlacenje stranih ulaganja i poticanje izvoza, jer danas u medjunarodnim odnosima gospodarstvo ima dominantnu ulogu. To je u utorak u Zagrebu rekla hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarovic prigodom svecanog predstavljanja novog projekta MVPEI-a - internetske stranice "Hrvatska gospodarska diplomacija".

 

Cilj stranice na adresi http://hgd.mvpei.hr jest omoguciti hrvatskim gospodarstvenicima i stranim ulagacima zainteresiranim za poslove u Hrvatskoj pristup mnogim informacijama, poput detaljnih gospodarskih pregleda zemalja, zakonodavnih okvira, presjeka bilateralnih gospodarskih odnosa Republike Hrvatske, pravila poslovne komunikacije i drugih informacija vaznih za njihov poslovi interes u inozemstvu ili u Hrvatskoj.

 

"Suvremena diplomacija prilagodila se novim okolnostima (dominantne uloge gospodarstva) i poslove gospodarske prirode stavila u samo srediste svojih aktivnosti", istaknula je ministrica Grabar Kitarovic, izrazivsi uvjerenost da tim izazovima moze i zna odgovoriti i hrvatska diplomacija. "Internetska stranica 'hrvatska gospodarska diplomacija' stoga predstavlja platformu za nasu suradnju s hrvatskom poslovnom zajednicom i institucijama ukljucenim u razvoj medjunarodnih gospodarskih odnosa", rekla je Kitarovic. Napomenula je kako je krajni cilj uvesti Hrvatsku u EU, kao zemlju konkurentnog, proizvodnog i izvozno usmjerenoga gospodarstva.

 

O samoj stranici nazocnima u auli MVPEI-a govorila je pomocnica ministrice u Upravi za medjunarodnu gospodarsku suradnju Andrea Gustovic Ercegovac, napomenuvsi kako su informacije koje prikupljaju diplomatska predstavnistva Hrvatske u inozemstvu temelj web stranice ciji se sadrzaj nudi na hrvatskom, engleskom i njemackom jeziku. Prema njezinim rijecima, dvije su ciljane skupine korisnika stranice: a to su hrvatski izvoznici i potencijalni ulagaci u Hrvatsku. Oni se mogu upoznati s detaljnim gospodarskim prikazima koji su u ovom trenutku izradjeni za 32 zemlje svijeta, a za jos 20 su u pripremi, te steci informacije o stranim trzistima i hrvatskom gospodarstvu.

 

Posebno su izdvojeni sadrzaji, poput bilateralne pomoci Hrvatskoj u procesu pristupanja EU po pojedinim zemljama, postavljeni su vodici za hrvatske izvoznike i za ulagace u Hrvatsku, informacije o medjunarodnim natjecajima, te mogucnost pitanja i odgovora pri cemu svi korisnici mogu izravno komunicirati s djelatnicima MVPEI-a u Hrvatskoj, nego i izravno s gospodarskim savjetnicima u pojedinim zemljama.

 

"Pravo na informaciju i dostupnost informacije pitanje je od najvece moguce vaznosti", istaknuo je u svojem govoru na predstavljanju nove web stranice, potpredsjednik Vlade zaduzen za gospodarstvo Damir Polancec. Ocijenivsi stoga iznimno bitnom mogucnost izravnoga kontakta hrvatskih gospodarstvenika sa savjetnicima u inozemstvu. Hrvatski gospodarstvenici u otvaranje novih trzista, kako je napomenuo, moraju se moci obratiti hrvatskom veleposlanstvu u odredjenoj zemlji, gdje moraju postojati odgovarajuci gospodarski savjetnici koji ce prepoznati njihovu potrebu i znati im pruziti adekvatnu pomoc.

 

"Konkurentnost je pojam za buducnost hrvatskoga gospodarstva. Ona se osigurava odgovarajucom organizacijom i edukacijom radne snage, ali i dostupnoscu informacijama u pravom trenutku", kazao je Polancec te dodao kako je otvaranje web stranice mali, ali vazan korak u tom smjeru. (Hina)