Bitka za Kosovo blizi se kraju

 

Vecernji list, Jadranka Juresko Kero, 28.03.2007. http://www.vecernji-list.hr/

 

 

Srpski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima u New Yorku Pavle Jevremovic u posljednjih tjedan dana rastrcao se po East Riveru uvjeravajuci predstavnike zemalja clanica Vijeca sigurnosti da je konacni prijedlog Marttija Ahtisaarija za neovisno Kosovo los te da se njime, zapravo, oduzima 15 posto srpskog teritorija. Potporu u diplomatskoj borbi za Kosovo dobio je i od Vojislava Kostunice, koji je upomoc pozvao Moskvu trazeci da Putin vetom zaustavi izglasavanje rezolucije Vijeca sigurnosti, kojom bi vjerojatno vec u travnju Kosovo dobilo kontroliranu nezavisnost.

 

Naravno, u dobro poznatom srpskom stilu koji je najbolje opisao Dobrica Cosic kazavsi da je "u povijesti srpskog naroda laz imala vazniju ulogu nego svi ratovi koje je vodio" u Ujedinjenim narodima se pokusava na sve moguce nacine sprijeciti ili barem produljiti donosenje odluke o Kosovu. Nama Hrvatima je srpska diplomatska borba dobro poznata, trazili su oni pocetkom devedesetih od Moskve da ne prizna Hrvatsku, da zaustavi donosenje rezolucije Vijeca sigurnosti u kojoj se priznaje hrvatski teritorij, lagali su o ubijenoj srpskoj djeci u Vukovaru i Slavoniji dok su masakrirali, silovali i ubijali hrvatski puk po hrvatskoj zemlji.

 

Od "velike Srbije" i njihova nezasitna apetita za teritorijem ostat ce malo, jasno je to i diplomatima na East Riveru, ali Moskva pokusava pomoci barem u ocuvanju srpskog ponosa kad su vec s odlaskom Crne Gore izgubili "cojstvo". Amerika je, unatoc svim kombinacijama Srba koji se obracaju centrima svjetske moci trazeci da se Kosovo ne odcijepi, odlucila sto treba napraviti i koga ce podrzati. Nicholas Burns, mocan covjek State Departmenta, desna ruka Condoleezze Rice, jasno je porucio da je Washington sto posto protiv podjele Kosova te da Amerika podrzava plan za stvaranje neovisne drzave Kosovo.

 

Albanski iseljenici s Kosova u Americi godinama lobiraju za neovisnost, a u dzepove senatora, lobista, novinara... dali su milijune dolara boreci se za odcjepljenje od Srbije. Njihova je bitka dulja od one koju su vodili hrvatski iseljenici, ali cini se da joj se blizi kraj. Moskva je, predlazuci da se zamijeni Ahtisaari, koji se, isticu, pokazao losim pregovaracem, pokusala dobiti na vremenu, ali je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sluzbeno urudzbirao plan svoga posebnog izaslanika za Kosovo. Potom ga je, prema pravilima Svjetske organizacije, dostavio clanicama Vijeca sigurnosti. A tu sad nema povratka.

 

Diplomati u New Yorku tvrde da ce vjerojatno biti sitnih izmjena plana, mozda malih ustupaka srpskoj strani kako bi se smirila Moskva, ali da je suverenitet Kosova, u pocetku pod medjunarodnim nadzorom, gotova stvar. Kosovo ce dobiti vlastitu zastavu, himnu i ustav, a sudeci prema naporima koji su u stvaranje neovisnosti ulozili albanski iseljenici, bit ce i investicija, ali i povratka dijaspore koja je u Americi stekla zavidan kapital. Upravo se to dogodilo Crnoj Gori, u koju su nakon proglasenja nezavisnosti iseljenici iz Amerike masovno poceli ulagati. Zasto su hrvatski iseljenici posustali, tema je za novu kolumnu!

 

 

Croatian World Congress H.S.K.

NGO Member of the United Nations

Sunday, April 01, 2007