Komemoracija: Josip Jovic symbol svih poginulih branitelja

 

    Hina, 2. travnja 2007. http://www.hina.hr/

 

 

PLITVICE - Povodom obiljezavanja 16. obljetnice redarstvene akcije Plitvice '91., kada je zivot izgubio prvi hrvatski branitelj Josip Jovic, u plitvickoj sumi odrzan je u ponedjeljak komemorativni skup kojemu su - uz Jovicevu obitelj - prisustvovala izaslanstva: predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Vlade, ministarstava unutarnjih poslova, obrane i branitelja, udruga iz Domovinskog rata i lokalne zajednice. Na spomen-obiljezje prvi su vijenac polozili clanovi obitelji Josipa Jovica.

 

I ovog ponedjeljka, kao i proslih godina, u plitvickoj sumi ispred spomen-obiljezja okupili su se Jovicevi suborci i pripadnici braniteljskih udruga da odaju pocast njemu kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako je zrtva Josipa Jovica simbol svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja kao i pocetka agresije na RH te stradavanja hrvatskog naroda.

 

Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni, osloboditeljski, a akcije Bljesak i Oluja bile su velicanstvene, na njih smo imali pravo jer smo imali pravo osloboditi svoju zemlju i otvoriti joj vrata za buducnost, rekla je Kosor. Zbog Josipa i zbog uspomene na njega i tolike druge poginule i u ime onih koji danas cekaju sudjenje u Haagu zelim poruciti, rekla je potpredsjednica, da ce Vlada uciniti sve da se ta istina o Domovinskom ratu, istina o herojskoj obrani i oslobadjanju na koje smo imali pravo kao suverena drzava, obrani.

 

U ime Vlade Jadranka Kosor je dodala da ce se uciniti sve "da se pomogne obrani nasih junaka, a na to nas obvezuje i uspomena na Josipa Jovica." Sudionicima se, uz ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina, predstavnike Ministarstva obrane, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Emila Tomljanovica i lokalne zajednice, na kraju komemorativne svecanosti obratio i osobni izaslanik predsjednika Republike general Zbora Josip Lucic.

 

"U vremenu kada je poginuo Josip Jovic svi smo bili u jednoj odori, nosili su nas isti ideali i stoga se moramo podsjetiti temeljnih vrijednosti na kojima je nastala hrvatska drzava", rekao je Predsjednikov izaslanik Lucic. Kako je istaknuo, za slobodu mlade hrvatske drzave u hrvatsku policiju javili su se sinovi seljaka i radnika iz svih dijelova domovine koji su donijeli odluku - obraniti novonastalu hrvatsku demokraciju kao pretpostavku za razvoj novog hrvatskog drustva koje su generacije u proslosti prizeljkivale, ali ju nisu docekale. Upravo ta generacija 90/91. uspjela je ostvariti taj cilj. I danas, iako smo ovdje u Plitvicama u razlicitim odorama, potpuno smo jedinstveni u razlozima zasto smo se okupili, okupili smo se zbog nase domovine i vrijednosti koje nosimo u nasim srcima, rekao je Lucic.

 

"Josip Jovic je simbol svih nasih poginulih dragovoljaca, policajaca, vojnika, a ovo mjesto na kojemu je on poginuo simbolizira sve planine i vrleti u kojima su se sa zivotom rastajali nasi prijatelji i nasi suborci", rekao je general Lucic. Nakon polaganja vijenaca molitvu za dusu Josipa Jovica i sve poginule hrvatske branitelje vodio je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac. (Hina)

 

 

------------------------------------

 

Croatian World Congress H.S.K.

NGO Member of the United Nations