Predsjednik Vlade: I Hrvatsku zanima zasto dokumenti nisu dosli do ICJ

 

    Hina, 12. travnja 2007. http://www.hina.hr/

 

 

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader u cetvrtak je u Zagrebu, upitan da li ce Hrvatska traziti da Srbija ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haskim sudom, rekao kako ta suradnja ima dva aspekta - suradnju drzave s ICTY-em koja mora biti potpuna, ali i suradnju ICTY-a s Medjunarodnim sudom pravde (ICJ) pred kojim su i BiH i Hrvatska tuzile SRJ.

 

"...Ono sto i mene zanima je: je li doslo, i s kojom argumentacijom, do toga da dokumenti koji su bili na jednom sudu nisu bili upotrijebljeni na drugom sudu. To je nesto sto nas sve zanima jer ta je presuda ICJ-a dovela do mnogih polemika i u Hrvatskoj, ali posebno u BiH", rekao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare koju je nakon sjednice Vlade odrzao s potpredsjednikom Europske komisije Francom Frattinijem.

 

New York Times je u ponedjeljak objavio da je u postupku pred Medjunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Srbija zatajila neke od kljucnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992-95., ucinivsi tom najvisem sudu UN-a nedostupnim dio transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeca obrane, uz odobrenje Tuziteljstva Medjunarodnog kaznenog suda za bivsu Jugoslaviju (ICTY).

 

ICJ je u presudi utvrdio da su bosanski Srbi pokoljem 8.000 Bosnjaka iz Srebrenice pocinili genocid, ali da manjka dokaza kako su te snage djelovale po "uputama" ili pod "djelotvornim nadzorom" Srbije. Presuda je izazvala prilicno cudjenje, jer su detalji o podredjenosti snaga bosanskih Srba Vojsci Jugoslavije utvrdjeni u brojnim predmetima pred ICTY-em, napisao je NYT. Hrvatska je pred ICJ-om, sest godina nakon BiH, takodjer tuzila SRJ za povredu Konvencije o genocidu.