novosti_2328_s

17.04.2007.

Biškupić otkrio Marulićev spomenik u Čileu


Ministar kulture Božo Biškupić svečano je otkrio skulpturu Vaska Lipovca Marko Marulić u Parku skulptura u čileanskome glavnome gradu Santiagu, priopćilo je u nedjelju, 15. travnja Ministarstvo kulture. Skulptura je dar hrvatske Vlade i prva je skulptura nekog stranog autora u Parque de las Esculturas. Biškupić je, među ostalim, u svom govoru podsjetio "na veliku umjetničku i bogatu hrvatsku kulturnu prošlost koju Hrvatska danas dijeli s Čileom, i iz razloga što brojni hrvatskim iseljenici nastanjuju i svojim radom pridonose boljitku i razvoju Republike Čile".
 
Uz ministra Biškupića, na svečanom otvaranju govorio je i Osvaldo Rivera Riffo, direktor Instituta za kulturu Providencije (jedne od središnjih četvrti u Santiagu) koji je naglasio kako je posebno sretan što je upravo jedna hrvatska skulptura postavljena u ovom jedinstvenom parku kako bi se i na taj način svjedočilo o velikom doprinosu Hrvata kulturnom, političkom i gospodarskom životu suvremenoga Čilea.
 
Posjet ministra Biškupića Čileu nastavio se susretima s hrvatskim iseljenicima te posjetama nekima od najvažnijih kulturnih institucija kako bi se dogovorili programi razmjene i pojačala prisutnost hrvatske kulture u Čileu odnosno čileanske kulture u Hrvatskoj.
(Hina)