PROSLAVA BLAGDANA BL. IVANA MERZA U NEW YORKU

 

Hrvatska katolička župa u New Yorku – Astorija od 1. do 6. svibnja ove godine svečano je proslavila svoga zaštitnika bl. Ivana Merza koji je patron župe od prošle godine; tada je ovu hrvatsku župu, zaslugom sadašnjeg župnika vlč. Roberta Zubovića, posvetio bl. Ivanu Merzu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Za ovogodišnju proslavu prve godišnjice proglašenja patrona župe uoči njegova blagdana, hrvatski vjernici ove župe pripremili su se trodnevnicom. U subotu 5. svibnja bilo je organizirano hodočašće u marijansko svetište na Long Island, a navečer svečani banket.

 

Vrhunac slavlja bio je u nedjelju 6. svibnja. Svečano euharistijsko slavlje, kao i prethodnu trodnevnicu predvodio je na poziv župnika postulator o. Božidar Nagy. Nakon svete mise po prvi puta održana je vlastita svečana procesija hrvatskih vjernika ove župe ulicama New Yorka. U procesiji je nošena velika slika bl. Ivana i njegove relikvije i pjevale su se cijelim putem hrvatske vjerske pjesme, dok je američka policija regulirala promet i osiguravala nesmetano odvijanje procesije u kojoj su sudjelovali svi vjernici, sudionici slavlja; mnogi hrvatski mladići i djevojke bili su odjeveni u hrvatske narodne nošnje. Povijesni Višeslavov križ, hrvatska zastava uz vatikansku i američku, te zastave hrvatskih katoličkih društava nosile su na čelu procesije.

 

Bilo je to veliko javno svjedočenje katoličke vjere po ulicama New Yorka što ga je organizirala ova hrvatska katolička župa predvođena svojim zaštitnikom bl. Ivanom; ona će od sada, uz ostale svoje bogate aktivnosti, u suradnji s Postulaturom promicati poznavanje i štovanje hrvatskog blaženika Ivana Merza na američkom kontinentu.

 

Na priloženim slikama nalaze se pojedini momenti ovoga slavlja: župnik vlč. Robert Zubović pozdravlja sve sudionike proslave u crkvi a potom slijede slike s procesije.

 

POSTULATURA BL. IVANA MERZA