PRVA CRKVA BL. IVANA MERZA U BIH PROSLAVILA SVOGA ZAŠTITNIKA

 

U Sarajevskoj nadbiskupiji nedavno je izgrađena prva crkva posvećena bl. Ivanu Merzu na teritoriju BiH. Nalazi se u Ljubini, kraj Vogošće, sjeverno od Sarajeva, a pripada kao filijalna crkva župi Čemerno koja je za vrijeme rata teško stradala. U crkvi bl. Ivana Merza, iako je samo pod krovom i još nije u potpunosti dovršena već se služe sv. mise i obavlja bogoslužje. Ove godine ova je filijalna crkva po treći puta od ustanovljenja proslavila svoga nebeskog zaštitnika bl. Ivana Merza 10. svibnja. O tome nam je opširan izvještaj poslao župnik ove župe vlč. Marijan Orkić koji donosimo u cijelosti:

 

U svojih 125 godini postojanja i opstanka, župa Čemerno je u četvrtak 10. svibnja proslavila suzaštitnika svoje župe bl. Ivana Merz-a. Između ponosnih gora, uz korito rječice Ljubina, tik uz putni pravac Sarajevo – Tuzla, oživjela je mala novoizgrađena crkvica blaženika Ivana Merz-a. Iako nezavršena i neuređena zablistala je nekom toplinom i svečanošću iznutra a izvana okružena raspupalim zelenilom marijanskoga svibnja. Ove, treće po redu proslave Merčeva bilo je posebno svečano. Misno slavlje predvodio je i propovijedao vlč. dr. Darko Tomašević, profesor i vicerektor na Vrhbosanskoj Teologiji uz koncelebraciju četrnaest svećenika sarajevskog i sutješkog dekanata te svećenika iz Ordinarijata i bogoslovije. Iako je radni dan, crkva je bila ispunjena župljanima Čemernog-Vogošća i hodočasnicima iz sarajevskih župa i župe Ilijaš.

 

Sveta misa je započela svečanom procesijom svećenika i župljana iz hrvatske folklorne skupine „Kulin Ban“ – Čemerno. Na samom početku misnog slavlja župnik Marijan u pozdravnim riječima izrazio je dobrodošlicu subraći svećenicima koji svojim prisustvom daju i podršku ovoj ratom razorenoj i rastjeranoj župi, te hodočasnicima i župljanima koji dođoše sa zahvalama i prošnjama za zagovor „Orlu nebeskih visina“ bl. Ivanu Merz-u. „Vašim prisustvom kamen, beton i cigla ove nezavršene crkvice danas su oživjeli i razigrani kao krov ovoga doma Božjeg. Ona postaje mjesto hodočašća koje nas po zagovoru današnjeg blaženika, koji se sam vinu u visine k Bogu, uzdiže k Bogu i s Njime povezuje“.

 

U svojoj homiliji vlč. Darko ocrtao je lik danšnjega blaženika kao onog vjernika-laika koji se uspio vinuti u „visine k Bogu“ i postati svetim, nije se dao opteretiti i vezati ovozemaljskim čarima i teretima za zemlju. Njegov poziv odjekuje i danas nama da se vinemo u visine k Bogu. „Veoma je važno znati, što je naš cilj – danas. Naš cilj je doći na mjesto koje nam je Isus pripravio“. „Ima mnogo stvari na koje nismo pozvani ali se njima opterećujemo: kleveta, ogovaranje, oholost, navezanost na razne materijalne stvari (auto, knjige, odjeća, slava i karijera ili ne znam ti što sve). Stvari koje priječe da budemo potpuno povezani s Isusom. Tih stvari ima bezbroj, tovarimo ih na svoj život i opterećujemo ga, te se čudimo zašto tonemo, zašto nam u životu ne ide tako dobro, zašto naš život ide nizbrdo...nema drugog rješenja nego li s riješiti stvari koje nas opterećuju, koje nas vuku dolje, da bi mogli dosegnuti visine, da bi nam sinula svjetlost SINA, koji nas čeka i koji nam je pripravio mjesto. Naša zadaća, danas, sutra i svaki dan jest odbacivati stvari koje nas vuku dolje...“

 

Na kraju svete mise krenula je procesija s likom i Relikvijom bl. Ivana Merz-a oko crkve uz molitvu litanija ovoga blaženika i po završetku procesije podjeljen je najprije zajednički a potom svima i pojedinačni blagoslov. Procesija je i dio pobožnosti župe Čemerno našem Blaženiku. Naime, svakog 10. u mjesecu u crkvi bl. Ivana Merz-a u Ljubini slavi se misa njegove beatifikacije te na kraju moleći u procesiji oko crkve litanije upućuju se i molitve za zagovor i obnovu župe Čemerno. Nakon sv. Mise svim hodočasnicima čemerljanski župljani su priredili Agape za okrepu uz kola i izvorne pjesme ovoga kraja.

 

Svetac na ovoj zemlji nikada ne umire, nikad ne prestaje živjeti ovdje na zemlji. Ta veličina ostaje u Crkvi, u onoj živoj Crkvi, i dalje govori, i dalje uči, i dalje vodi. I ovogodišnji blagdan Ivana Merz-a jedan je krik, jedan glas koji govori i koji poziva: daj obratite se, vjerujte Evanđelju, vinite se Bogu u Njegove Visine. Blaženi Ivane nauči nas „letjeti k Bogu“ poput sebe.

 

 

Postulatura bl. I. Merza

postulatura@ivanmerz.hr