Dijaspora u Saboru kao politicka snaga

    Vecernji list, Petar Grubisic, 23.05.2007. http://www.vecernji-list.hr/

 

Jasno i glasno

 

Jos nije ni pocela predizborna kampanja u Hrvatskoj, a vec se na tamosnjoj politickoj sceni zahuktala borba za glasove dijaspore. To se moze vidjeti po novinskim napisima i televizijskim emisijama te prema politickoj procjeni nekih stranaka, koje dosad nisu davale pozornost biracima iz dijaspore. I one politicke stranke, koje su se izricto protivile glasovanju dijaspore, sada uvidjaju da bi im poneko mjesto iz dijaspore u Saboru dobro doslo u mrtvoj i izjednacenoj izbornoj utrci. Dakle, za glasove dijaspore prvi put na izborima u Hrvatskoj koplja ce ukrstiti desne i lijeve stranke te stranke centra. Drugim rijecima, dijaspora ce na jesenskim izborima biti "mladenka" kojoj ce se udvarati sve vaznije stranke u Hrvatskoj.


Zanimat ce ih prije svega miraz koji bi im dijaspora mogla donijeti u Saboru pa ce za udvaranja biti toliko slatkorjecivosti i obecanja od kojih bi se glasacima u dijaspori moglo zavrtjeti u glavi. Nema u tome nicega loseg i pokvarenog jer sve je to politika. Vidjeli smo na proslim i pretproslim izborima u Hrvatskoj kako su pojedine grupacije gradjana i nacionalne zajednice dobro iskoristile svoje glasove i mjesta koja im oni donose u Saboru. Zasto bi se i dijaspora ponasala drugacije od njih?


Ako stranke iz Hrvatske budu za dijasporu sastavljale svoje liste, ljudi s tih lista odgovarat ce stranci, a ne biracima koji su ih izabrali. No kada bi bila stvorena jednistvena lista dijaspore, koju bi zajedno poduprle sve vaznije politicke grupacije u dijaspori, onda bi buduci zastupnici s te liste u Saboru bili vazna politicka snaga, kao primjerice Stranka umirovljenika ili Pupovceva stranka.


Kada bi na izbore dijaspora izisla sa svojom listom, onda bi se uistinu poslije njih njezini zastupnici u Saboru najbolje mogli boriti za njezine interese. Sa svojim zastupnickim mjestima i glasovima mogli bi se u legitimnoj politickoj trgovini prikloniti onoj stranci koja ce im obecati ispunjenje njihovih zahtjeva. To je jedina dobitna kombinacija za dijasporu. U svakom drugom slucaju, dijaspora ce za sve stranke u Hrvatskoj biti zanimljiva samo do kraja izbora.


Na nju ce paziti i tepati joj dok im budu trebali njezini glasovi, a kasnije, kada dodju na vlast, predstavnici dijaspore sa stranackih lista vise ce biti kotacic u glasackom stroju stranke kojoj pripadaju nego predstavnici dijaspore. Doslo je vrijeme da brojna dijaspora ne samo ispuni svoja ustavom zajamcena prava, nego da i svoj glasacki potencijal iskoristi. Uostalom, zbog cega bi izlazili na izbore?!