01 Veterani Hajduka - Branka Bezić Filipović

 

Branka Bezić Filipović

 

VETERANI HAJDUKA

1977.-2012.

 

 

NAKLADNIK

Kartular d.o.o.

 

ZA NAKLADNIKA

Mirko Antunović

 

AUTORICA

Branka Bezić Filipović

 

PREDGOVOR/RECENZIJA

Ante Ivković

 

LEKTOR

Mario Blagaić

 

OBLIKOVANJE/PRIPREMA ZA TISAK

Branka Bezić Filipović

 

KORICE  I TEHNIČKA OBRADA DVDa

Vicko Bezić

 

TISAK

KARTULAR d.o.o.

 

NAKLADA

 

700 komada

 

 

Branka Bezić Filipović

 

VETERANI  HAJDUKA

 

1977.- 2012.

 

 

Split 2012.

 

 

Kćeri Petri i nećaku Vicku

 

 

PREDGOVOR

 

     O Hajduku je puno toga već napisano. Ovo što slijedi dio je koji nedostaje, jer nije vezan za prvu momčad i rezultate, a koji želimo otrgnuti zaboravu.

 

     Naime, nitko od doajena športskog novinarstva koji su godinama pratili rad Hajduka, nikada, ali baš nikada, veteranima nije posvetio niti jedan članak vrijedan pozornosti niti ijednu radioemisiju. A veterani su prošli Europu i cijeli svijet, od Sydneya, Toronta, Chicaga do Buenos Airesa, Santiaga de Chile, Punta Arenasa i drugih gradova, gdje su pronosili  Hajdukovu slavu, bez financijskog opterećivanja kluba. Donosili su radost hrvatskim iseljenicima na svim kontinentima i razvijali koheziju među hrvatskim iseljeničkim klubovima bez obzira na njihovo političko opredjeljenje. Bila je to istinska potvrda vrijednosti i snage Hajdukova imena.

 

      Naše turneje i kontakti s Hrvatima izvan domovine uvjerili su nas kakvu su ulogu, uz katoličke misije, imali nogometni klubovi u očuvanju hrvatskog identiteta unatoč svim poteškoćama koje je imalo iseljeništvo.   

 

     Stoga je pisanje ove knjige trud vrijedan hvale. Nedostatak pisanog materijala otežao je rad autorici jer se teško s preciznošću sjetiti svakog detalja i imena tijekom 35 godina. Stoga će se, bez zle namjere, dogoditi i neki propust. Unatoč tomu zahvalni smo joj jer se potrudila da se ovaj dio Hajdukove prošlosti sačuva. U rad veterana utkali smo svoje slobodno vrijeme, svoju vjernost i ljubav prema klubu za koji smo od djetinjstva vezani i u kojem smo igrali kao profesionalci. Taj službeni dio se ne će zaboraviti jer je praćen i medijski i od strane kluba. Međutim ovaj drugi period i aktivnosti Veterana sada su po prvi put zapisani.

 

 

                                                            Ante Ivković, tajnik Veterana Hajduka