02 Veterani Hajduka - Branka Bezić Filipović

 

UVOD

 

     Svi oni koji se prestanu profesionalno baviti nekim športom postanu veterani. Prije 35 godina, u veljači 1977. godine, osnovani su Veterani Hajduka kao organizirana skupina bivših igrača prva na području nekadašnje države. Okupili su se zbog druženja, zbog ljubavi prema klubu u kojem su igrali te iz čistog entuzijazma. Od samog početka su odlazili igrati u sva mjesta u koja su bili pozivani u Hrvatskoj, da bi kasnije izašli i izvan granica domovine, među hrvatsko iseljeništvo. Takvi susreti su prerasli u nešto veće od samog nogometa. Vidjelo se da je njihovo značenje za održavanje nacionalnog identiteta Hrvata izvan domovine bilo veće nego što se mislilo.

 

     Osnivači prvog društva nogometnih veterana na području SFR Jugoslavije, Veterani Hajduka, nisu ni znali da su to isto odavno bili učinili njihovi prethodnici za vrijeme stare Jugoslavije. U Novom Dobu može se naći članak u kojem piše kako su se Hajdukovi veterani okupili 1936. godine. Predsjednik im je bio Janko Rodin, a tajnik Šime Poduje. Djelovali su neko vrijeme i izgleda da su se ugasili početkom II. svjetskog rata. Donja  fotografija snimljena je na utakmici koja je odigrana povodom proslave 50. obljetnice kluba. Veterani su se skupili samo za tu prigodu, ali i po tome se vidjela potreba za organiziranim okupljanjem.[1]

 

Descripción: SWScan00900

 

     Priča iz 1977. godine započela je na Starom placu pokraj Plinare. Postojao je jedan teren iza istočnih tribina gdje su se okupljali bivši igrači i pomalo trenirali. S vremenom je nekolicina njih, poput Slavka  Luštice, Siniše Fulgosija, Joška Vidoševića i Vinka Cuzzija, došla na ideju da se okupe organizirano kao veterani, kao Hajdukova službena sekcija. Prvi zapisnik vodio je Ante Ivković Zonzi koji je u to vrijeme bio zaposlen u Hajdukovoj propagandi i tada je bio izabran za tajnika Veterana. Na ovoj dužnosti ostao je do danas.

 

     Započelo je druženje u kojem su, uz inicijatore, od početka sudjelovali braća Ivo i Zvonko Bego, Stanko Mrduljaš Babo, Miro Ferić, Ante Žaja, Ferante Colnago, Lenko Grčić, Dragan Slišković, Radomir Vukčević, Marino Lemešić, Bernard Vukas, Bogdan Kragić, Petar Nadoveza, Zlatko Papec i drugi.

 

     Sastajali su se ponedjeljkom i četvrtkom, a Zonzi bi ih nazivao da im napomene da dođu na trening. Kada bi nazvao Ivu Begu i rekao: Dobar dan, mogu li dobiti Ivu? njegova bi majka odgovorila: Nema ga doma. Zatim bi on dodao: Šjora Kate, Zonzi je. I ona bi odmah kao iz topa viknula: Ivo, probudi se, Zonzi je.

 

Descripción: SWScan00774

 

 S lijeva na desno su Geza Šenauer, Ante Ivković Zonzi, Marin Kovačić i Ivo Bego 1977. godine

 

 

Descripción: Luštica Slavko             Descripción: Vidošević Joško

 

Inicijatori osnivanja Veterana Hajduka Slavko Luštica i Joško Vidošević

i dolje Siniša Fulgosi i Vinko Cuzzi

 

Descripción: fulgosi sinisa              Descripción: 1963 dinamo (2)

 

Descripción: SWScan00834

 

Tajnik Veterana Ante Ivković Zonzi

 

 

     Mi smo živili za to. Bili smo jedno tako dobro društvo. Jedva smo čekali ta popodneva za nać se. Uvik je bilo pisme i zezancije. Ivo Bego je tu bija jak ali  i Vukas na svoj način. - prisjetio se tih dana Ante Ivković Zonzi.

     Sačuvan je i zapisnik sa sastanka  Veterana 13. ožujka 1978. godine što ga je vodio Ante Žaja, a u kojem je rukom zapisano:

 

     U prostorijama doma Hajduka sastali su se sljedeći bivši igrači NK Hajduk: Frane, Jole, Bego I i II, Papec, Anković, Nadoveza, Kovačić, Žaja, Colnago, Fulgosi, Ivković. Tu je iznesen prijedlog 5 članova koji će ući u Konferenciju kluba NK Hajduk.

 

     Osim toga potaknuto je pitanje inicijative za osnivanje aktiva veterana kluba. Svi su to jednoglasno prihvatili jer svima je to i bilo pri srcu. Naime, došlo se do zaključka kako je neophodno da se svi veterani ponekad sastanu i rekreiraju te zajedno popričaju o problemima. Odlučeno je da u klub veterana može da uđe svaki onaj bivši igrač koji je proveo 4 godine u Hajduku. Formiran je i inicijativni odbor u sastavu: 1. Jole, 2. Zonzi – tajnik, 3. Frane.

 

     Osim toga svi oni bivši igrači koji nisu bili, bit će obaviješteni o ovoj ideji, tako da se i oni ukoliko žele mogu uključiti. Prihvaćen je prijedlog da u Konferenciju kluba uđu sljedeći drugovi: Luštica, Vidošević, Zvonko Bego, Colnago, Fulgosi.

 

 

Descripción: SWScan00860

 

Susret Veterana, 29.07.1978.

 

Descripción: papec zlatko   Descripción: Vukas Bernard   Descripción: 1967 sarajevo

 

Zlatko Papec, Bernard Vukas i Miro Ferić

 

 

 

Descripción: 1955 radnicki

 

Bogdan Kragić

Descripción: 1959 moskva 2   Descripción: zvonko NEKI   Descripción: zaja ante   Descripción: Radomir Vukčević   Descripción: Pavlica Ivan

 

Ivo Bego, Zvonko Bego, Ante Žaja, Radomir Vukčević i Ivan Pavlica

 

 

Descripción: 1963 dinamo (1)     Descripción: 1967 sarajevo (2)     Descripción: 1953 bayern (2)     Descripción: 1953 bayern (1)

 

Ferante Colnago, Dragan Slišković, Lenko Grčić i Davor Grčić

 

 

 

     Deset godina nakon prvog okupljanja Ante Ivković Zonzi govorio je o Veteranima Hajduka za Nedjeljnu Dalmaciju, 1987. godine:

 

     Prošle godine ušli smo kao službena sekcija u statut klubova. Važno je kazati da, kada smo započinjali s radom, bilo nas je 5-6 da bi se postepenim vraćanjem igrača iz inozemstva (Šurjak, Đoni, Holcer, Buljan, Luketin, Katalinić) brojčano osnažili i počeli s odigravanjem utakmica i izvan Splita. Neka se zna da smo na pozive odlazili i u vrlo mala mjesta, ‘’neatraktivna’’. A sve to radi druženja i kontakata s društvima prijatelja Hajduka. Često smo znali ‘’zamijeniti’’ prvu momčad Hajduka  koja zbog raznih obaveza nije imala vremena nastupiti u tim mjestima. I da ne bi bilo nesporazuma, sve je to bilo u službi Hajduka i uz punu suglasnost uprave.[2]

 

     Uprava Hajduka je od osnutka podupirala Veterane. Radilo se ponajprije o moralnoj potpori, jer su se Veterani sami snalazili na razne načine oko osiguravanja sredstava za turneje. Budući da su učinili puno na promicanju Hajdukova imena iako više nisu nosili dres prvotimaca, klub je Veteranima povremeno pomagao u nekom manjem dijelu ako je bilo potrebno. Kasnijih godina, kod organizacije velikih turneja, nije izostala ni pomoć Vatrenih, među kojima treba istaknuti Aljošu Asanovića, Zlatka Vujovića, Gorana Vučevića, Roberta Jarnija, Slavena Bilića, Zorana Vulića i Igora Štimca. S druge strane, Veterani Hajduka nikada nisu igrali za novac. Jedan jedini put su u početku uzeli honorar za odigranu utakmicu u Drnišu, sve potrošili u gostionici i iste večeri odlučili da novac više nikada ne će uzeti. Time su postali iznimka jer tako nisu postupali i ostali hrvatski klubovi.  

 

 

Descripción: SWScan00769

 

Pero Nadoveza, lijevo, rukuje se s igračem protivničke momčadi

 

Descripción: SWScan00778             Descripción: SWScan00779

 

Jole Vidošević                                                                                          Bernard Vukas

 

Descripción: SWScan00777

 

Nedo Petranić Kanta, organizator Bilih noći i kreator Hajdukovih suvenira, u razgovoru s Radomirom Vukčevićem, desno je Ante Žaja

 

 

Descripción: Holcer Dragan     Descripción: sime luketin     Descripción: Cukrov Nikica

 

Dragan Holcer, Šime Luketin i Nikica Cukrov

 

     Hajduk je neko vrijeme djelovao kao Udruga građana i tada su Veterani u Skupštini Hajduka imali svoja tri predstavnika koje su birali, najčešće, tajnim glasanjem. Najbrže su to učinili 1996. godine kada su u niti četvrt sata izabrali Dražena Mužinića, Ivicu Šurjaka i Šimu Luketina. Njih trojica zamijenili su kolege Vinka Cuzzija, Zlatka Papeca i Joška Gluića.

Descripción: SWScan00767

 

Ivica Hlevnjak Bukle

 

 

     Vrata za ulazak u Veterane svima su uvijek bila podjednako otvorena i svi su bili tretirani na isti način. Iako je Hajduk imao veliki broj slavnih imena, nije se gledalo tko je bio veća zvijezda. Hijerarhija je bila postavljena s poštovanjem prema starijima. Najstariji igrač na terenu bio je kapetan i svi su se s tim slagali. Kapetan bi, bez obzira na godine, izlazio na teren i odigrao makar jednu minutu igre. Trener Veterana godinama je bio Lenko Grčić Gaga, a nakon njega palicu je preuzeo Dragan Holcer.

 

 

Descripción: SWScan00839

 

Lijevo u bijelom dresu je Bernard Vukas, a desno je Pero Nadoveza

 [1] Hajduk Split 1911-1981, autora Srećka Eterovića, Zdravka Reića i Nikice Vukašina, str. 76

[2] Nedjeljna Dalmacija, 1. XI. 1987.