09 Veterani Hajduka - Branka Bezić Filipović

 

VETERANI HAJDUKA I HRVATSKO ISELJENIŠTVO

 

     Povodom 100. obljetnice Hajduka Ante Ivković Zonzi govorio je o veteranima:

 

     Biti Veteran Hajduka nešto je posebno. Nositi Hajdukov dres velika je čast. To ne može svak. Mnogi moji veterani znaju šta to znači biti Hajdukov igrač, ali i šta to znači za dijasporu. Ona je vrlo privržena Hajduku. Mi ovdje nismo svjesni koliko je to bogatstvo u ljudskom smislu i to nema niti jedan klub. Koliko Hajduka vole iseljenici, svjedoči događaj kad smo ka prva momčad bili u Kostariki i kad je čuo da dolazi Hajduk, jedan Hrvat je doslovno dotrča iz džungle, ravno s posla, samo da nas vidi.Prvo pitanje, nakon pozdrava, bilo je ima li u Jugoslaviji asfalta.

 

     Nakon pet prvih godina provedenih na hrvatskim travnjacima, Veterani Hajduka su se otisnuli u svijet, među hrvatsko iseljeništvo.

 

 

     O tomu koliko je šport važan u životu hrvatskih iseljenika, objasnio je David Rosini iz nogomenog kluba Polet u New Yorku:

 

     Sport je osnovni dio hrvatske kulture poput hrane, pića, glazbe i religije. Mi smo svi strastveno vezani za naše momčadi, sportaše koje pratimo i ne prežemo od ičega da bi pokazali svoju odanost njihovom cilju. Emocije koje izražavamo zbog uspjeha na terenima, koje postižu momčadi za koje navijamo, su iskrene i često se ne mogu objasniti. Nama je sport razlog za okupljanje s prijateljima, za gledanje, navijanje, diskutiranje, a ono što se događa na terenu nas odvaja od problema koje imamo u životu. Sport je najčišći izlazak i ventil koji drži grupu ljudi zajedno zbog običnog rezultata. Sport je toliko prevladavajući u hrvatskoj kulturi da jedva ikakvo druženje prođe a da se ne komentiraju tekući sportski događaji.  

 

     Sada je potupno jasno zašto su se u tu priču Veterani Hajduka savršeno uklopili. Oni su bili baš ono što je hrvatskim iseljenicima trebalo, a pogotovo Dalmatincima koji čine najveći dio dijaspore.

 

Descripción: David Diehl

 

 

David Diehl, podrijetlom Hrvat, igrač New York Giantsa nakon pobjede nad klubom Packers pokazuje Hajdukov šal i time s ponosom ističe svoje podrijetlo. To je jedan od dokaza koliko Hajduk znači našim iseljenicima.