11 Veterani Hajduka - Branka Bezić Filipović

 

ŠVEDSKA, 1982. godine

 

     Prvi odlazak Veterana Hajduka izvan granica domovine dogodio se 1982. godine, i to u Švedsku, na inicijativu Ive Bege, a na radost Splićana koji su se okupljali u društvu Marjan.

 

Vodstvo puta: Ante IVKOVIĆ

                        Ivo BEGO

 

Momčad:

 

1.     Stanko MRDULJAŠ-BABO

2.     Bernard VUKAS

3.     Bogdan  KRAGIĆ

4.     Vinko CUZZI

5.     Zvonko BEGO

6.     Ivo BEGO

7.     Ivica HLEVNJAK

8.     Joško GLUIĆ

9.     Ante IVKOVIĆ

10.                        Rato TVRDIĆ

11.                        Miro FERIĆ

 

 

     Moja braća Ivo i Boran oboje su igrali u Hajduka. Ivo viš,e a Boran manje jer se razbolija, a onda su oboje jedno vrime radili u Švedskoj. Tamo je bilo dosta Splićana. Palo nam je na pamet da pođemo k njima. Igrali smo s Malmom a rezultat je bija 0:0. Tribate znat da je Malmo tada bija prvak Evrope. Iša je s nama i pokojni Vukas. Onda je iša i Babo. On bi nosija pinele i boje.-sjeća se Zvonko Bego prvog izleta Veterana u inozemstvo.

 

     Ivo Bego, Zvonkov brat, ispričao je ovako: Ja sam godinu dan radija u Švedskoj u tvornici rasvjetnih uređaja. Ima sam jedan ispad u Hajduka pa sam dobija otkaz i mora sam poć ća. Ali u Švedskoj nisam moga dugo izdržat i vratija sam se doma  iako su me tamo zavolili i jedva pustili nazad. Mora sam kupit kartu tour-retour da ih uvjerim da ću se vratit, ali je nisam iskoristija. Tamo je živija i jedan veliki hajdukovac. Zva se Vice Meić, umra je ima nekoliko godin. On je ugovorija utakmicu s njihovim vrhunskim igračima. Bili smo fenomenalno primljeni i smješteni po kućama u našega svita. Bilo je to jedno krasno druženje. Svugdi su nas vodili. Rekli su nam da opet moramo doć, ali to se više nije dogodilo.

 

     Bilo je i zafrkancije.- nastavio je Ivo Bego. Kako sam ja tamo živija, reka sam im da se ne čude ako priko puta prođe zec. Na to mi je Vukas reka da sam glupan i da uvik nešto infišajen, a uto je taman proša zec i nasta je smij.  

 

     Za vrijeme boravka u Švedskoj organizirana je i Bijela noć. Tom prilikom se veteranima obratio jedan naš novinar koji ih je pozvao da dođu u Kopenhagen. Postavljen je uvjet da tamo bude izvješena jugoslavenska zastava, što u Švedskoj nije bilo učinjeno. Veterani nisu htjeli miješati šport i politiku pa su se međusobno posavjetovali kako to odbiti. Bernard Vukas Bajdo je ponudio rješenje: Probavne smetnje i  ne možemo ići. I tako nisu otišli.